- Η επιχείρηση έχει κλείσει. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας
Dog Academy House
Βρείτε τις απαντήσεις στις πιο συχνές σας ερωτήσεις για το αγαπημένο σας κατοικίδιο.
Η εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από τη πρώτη μέρα που θα πάρουμε το σκυλάκι μας στο σπίτι (η σωστή ηλικία είναι 2 μηνών). Θα πρέπει να μάθουμε άμεσα να το χειριζόμαστε με καλό τρόπο και να του δείξουμε τις λύσεις στα προβλήματα που θα παρουσιαστούν (πχ τουαλέτα), χωρίς να το πονέσουμε ή να το τρομάξουμε. Οι πρώτοι μήνες είναι καθοριστικοί καθώς ο χαρακτήρας του σκύλου χτίζεται μέχρι 6 μηνών. Βοηθάμε το κουτάβι εγκαίρως να ανακαλύψει και να υιοθετήσει επιθυμητές συμπεριφορές, προλαμβάνουμε την ανάπτυξη ανεπιθύμητων συμπεριφορών, χτίζουμε ένα σωστό και ισορροπημένο χαρακτήρα. Ο γενικός κανόνας είναι πως η πρόληψη έχει πάντα καλύτερα αποτελέσματα από τη θεραπεία. Η υπακοή ξεκινάει και αυτή άμεσα. Το κουτάβι από την ηλικία των επτά εβδομάδων ρουφάει την γνώση “σαν σφουγγάρι”. Είναι κρίμα να μην εκμεταλευτούμε αυτήν την περίοδο. Όπως καταλαβαίνεται εκπαίδευση δεν σημαίνει μόνο υπακοή, αλλά ολιστική γνώση για τον χειρισμό του σκύλου.
Νίκου Αλεξάνδρα
Επαγγελματίας Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων
Η απόκτηση ενός σκύλου συνεπάγεται μακροχρόνια δέσμευση (10-15 χρόνια ανάλογα με τη ράτσα). Είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα που θα ζήσετε με ένα σκύλο για να αφήσετε το χαρακτήρα του και τη συμπεριφορά του να εξελιχθούν στην τύχη. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι…
♦ καλό: βολικό σκυλί – πάλι καλά τυχεροί είμαστε!
♦ μέτριο: αρκετές προβληματικές συμπεριφορές που προκαλούν καθημερινό εκνευρισμό
♦ πολύ κακό: ένα σκυλί επιθετικό, γαβγίζει συνέχεια, δεν μπορώ να το πάω βόλτα, αν πάω διακοπές ποιος θα το ταΐζει?, κ.α.
Γιατί λοιπόν να μη δουλέψετε στοχευμένα από την αρχή με κάποιον έμπειρο και θετικό εκπαιδευτή, για να χτίσετε το χαρακτήρα που θέλετε? Γιατί να μη δημιουργήσετε εξαρχής ένα ήρεμο, βολικό σκυλί, που δε θα σας φέρνει σε δύσκολη θέση? Γιατί να μη μάθετε να επικοινωνείτε με το σκυλάκι σας έτσι ώστε να αποφύγετε τις καθημερινές φωνές και τον εκνευρισμό?
Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει με αναμέτρηση δυνάμεων (να του σπάσουμε τον «τσαμπουκά») ή με τη δημιουργία ενός σκύλου ρομπότ. Η εκπαίδευση έχει να κάνει με την ενδυνάμωση του δεσμού σκύλου-ιδιοκτήτη. Ένα καλά εκπαιδευμένο σκυλί είναι ένα πιο ελεύθερο σκυλί που συνεισφέρει στην καθημερινότητα με θετικό τρόπο. Το σκυλί σε μια οικογένεια δεν θα πρέπει να προσφέρει άγχος και απογοητεύσεις. Ίσα ίσα θα πρέπει να δίνει χαρά, να ενώνει την οικογένεια και να φορά ένα πλατύ χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων ανεξάρτητα την ηλικία, τις εμπειρίες και τα ενδιαφέροντά τους.
Δεν χρειάζεται να είναι πρωταθλητής στην υπακοή αλλά θα πρέπει να συμπεριφέρεται αρκετά καλά έτσι ώστε να μην απομακρύνεται αναγκαστικά όταν έχουμε επισκέψεις ή να μένει –και πάλι αναγκαστικά- στο σπίτι και να μην ακολουθεί στις βόλτες μας και στις εκδρομές μας. Το να κυνηγάμε το σκυλί στους δρόμους σίγουρα δεν είναι καλό ούτε για εμάς ούτε γι’ αυτό. Αντίθετα ένα καλά εκπαιδευμένο σκυλί είναι ήρεμο, χαλαρό, ισορροπημένο και ευπροσάρμοστο για να μπορούμε να το έχουμε, αν θέλουμε και όποτε θέλουμε μαζί μας.
Τα σκυλιά είναι κοινωνικά όντα γεμάτα ενέργεια. Αν δεν τους δείξουμε πως και με τι να εκτονώνουν αυτή την ενέργεια, θα το κάνουν με το δικό τους σκυλίσιο τρόπο καταλήγοντας σε «κακές» συμπεριφορές. Το γάβγισμα, το χοροπήδημα πάνω σε ανθρώπους, το σκάψιμο στον κήπο είναι μόνο λίγα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που ακούω από ιδιοκτήτες σκύλων. Μερικές φορές η έλλειψη εργασίας και ενδιαφερόντων μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε επιθετικότητα και σε καταστρεπτική-επιζήμια συμπεριφορά.
Η εκπαίδευση εκτός από πολύ καλή πνευματική εργασία είναι και ο μόνος δίκαιος και σωστός τρόπος για να δείξουμε στο σκυλάκι μας ποιες είναι οι προσδοκίες μας και ποιοι είναι οι καθημερινοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσει. Ας μην ξεχνάμε πως οι «κακές» συμπεριφορές είναι φυσιολογικές σκυλίσιες συμπεριφορές που έχουν πάρει λάθος κατεύθυνση. Για παράδειγμα, το γάβγισμα είναι σωστό όταν το σκυλάκι μας παίζει ή απευθύνεται προς κάποιον εισβολέα, αλλά γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν το κάνει χωρίς να σταματάει στο μπαλκόνι ή όταν γαυγίζει προς άλλα σκυλιά. Η ούρηση είναι επιτρεπτή συμπεριφορά, απλά δεν θα πρέπει να γίνεται μέσα στο σπίτι και πάνω στο περσικό χαλί.
Τέλος ας μη ξεχνάμε πως τα σκυλιά είναι ζώα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να χτίσουμε μια μορφή επικοινωνίας για να μπορούμε να συνεννοηθούμε. Η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να προκαλέσει πολλές παρανοήσεις, οι οποίες καταλήγουν σε ποικίλες δυσάρεστες καταστάσεις, από προβληματικές συμπεριφορές μέχρι και επιθετικότητα. Μέσω της εκπαίδευσης δημιουργούμε μια κοινή γλώσσα, δίνουμε στο σκύλο μας να καταλάβει τι θέλουμε, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε να «διαβάζουμε», να κατανοούμε και να σεβόμαστε τις ανάγκες του. Ένα μη εκπαιδευμένο σκυλί μπορεί να γίνει επικίνδυνο προς άλλους ανθρώπους και ζώα.
Όπως καταλαβαίνετε η εκπαίδευση δεν είναι μόνο εκμάθηση εντολών, αλλά και «διαπαιδαγώγηση» και θα πρέπει να ξεκινάει από τη πρώτη μέρα που έρχεται το σκυλί στο σπίτι. Είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για το σκυλί σας για να ζήσετε αρμονικά τα χρόνια που θα περάσετε παρέα. Διαλέξτε ένα θετικό εκπαιδευτή για να σας μάθει επιστημονικά τεκμηριωμένες, φιλοζωικές και ήπιες μεθόδους χειρισμού, χωρίς φωνές και βία.
Νίκου Αλεξάνδρα
Επαγγελματίας Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων
Θετική εκπαίδευση είναι η μέθοδος εκπαίδευσης η οποία στοχεύει στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του σκύλου μέσω της επιβράβευσης. Με τον όρο επιβράβευση εννοούμε οτιδήποτε αρέσει στο σκύλο. Αυτό μπορεί να είναι η τροφή του, “λιχουδιές”, παιχνίδι, χάδι, έπαινος, βόλτα, κ.α.
Βασίζεται στις θεωρίες κορυφαίων επιστημόνων όπως ο Ivan Pavlov (εξαρτημένα αντανακλαστικά, νόμπελ ιατρικής), ο Edward Lee Thorndike (θεωρία της μάθησης, ιδρυτής της σύγχρονης εκπαιδευτικής ψυχολογίας), ο John Watson(τροποποίηση της συμπεριφοράς), ο B. F. Skinner (συντελεστική μάθηση) και ο Konrad Lorenz (νόμπελ ιατρικής για τις ανακαλύψεις του πάνω σε συμπεριφορικά μοτίβα). Η έρευνα πάνω σε αυτά τα θέματα συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με πολύ σαφή και ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσων αφορά τη χρήση της .
Η θετική εκπαίδευση εφαρμόζεται ,με επιτυχία, εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, σε πολλά είδη ζώων όπως σκυλιά, γάτες, δελφίνια, πουλιά κ.α. Τα τελευταία δε χρόνια εφαρμόζεται με λαμπρά αποτελέσματα και στους ανθρώπους.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση «καλών τρόπων», απλών συμπεριφορών όπως το κάτσε, ξάπλα κ.α., ποιο σύνθετων συμπεριφορών όπως το agility, έρευνα, διάδωση κ.α., αλλά και για την αντιμετώπιση προβληματικών συμπεριφορών όπως φοβίες ή επιθετικότητα.
Η θετική εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει κανένα είδος τιμωρίας ή εκφοβισμού, όπως φωνές, ξύλο, πνίχτη, ηλεκτρικό κολάρο, πιάσιμο από το σβέρκο, τράβηγμα του λουριού, αγριοκοίταγμα, alpha roll, κ.α. Αυτές οι μέθοδοι προκαλούν πόνο ή/και φόβο στο σκυλί και σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες έχουν άμεση συσχέτιση με την ανάπτυξη προβληματικών συμπεριφορών, ενώ δεν αποδεικνύεται ότι η χρήση τους δημιουργεί πιο υπάκουα σκυλιά.
Νίκου Αλεξάνδρα
Επαγγελματίας Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων
♦ Η εκπαίδευση γίνεται μια ευχάριστη διαδικασία τόσο για τον σκύλο όσο και για τον ιδιοκτήτη
♦ Ο ιδιοκτήτης/κηδεμόνας του σκύλου συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία της εκπαίδευσης, παίρνοντας όλη την απαραίτητη γνώση για το πώς να διαβάζει και να χειρίζεται το σκύλο του.
♦ Ενισχύεται ο δεσμός χειριστή-σκύλου καλλιεργώντας ένα αίσθημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σεβασμού και ασφάλειας.
♦ Δεν προκαλεί ανεπιθύμητες συμπεριφορές
♦ Σύμφωνα με την επιστήμη είναι ο μοναδικός τρόπος που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς καταπολεμά την αιτία και όχι το σύμπτωμα.
♦ Βασίζεται σε σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους
♦ Μπορεί να εφαρμοστεί από παιδιά και ηλικιωμένους αφού δεν περιλαμβάνει βία και σωματική επιβολή
♦ Ο σκύλος μαθαίνει να επιλέγει το σωστό
♦ Η μάθηση περνά μέσα από τη διαδικασίας της σκέψης
♦ Είναι ζωοφιλικός τρόπος μάθησης
Νίκου Αλεξάνδρα
Επαγγελματίας Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων
Καμία ράτσα δεν μπορεί να ανακηρυχθεί απολύτως κατάλληλη/φιλική ή ακατάλληλη/μη φιλική για παιδιά. Θεωρητικά όλοι οι σκύλοι θα μπορούσαν να συνυπάρξουν αρμονικά με παιδιά, εφόσον μεγαλώσουν, κοινωνικοποιηθούν σωστά μαζί τους και κάνουν σωστή και έγκαιρη εκπαίδευση.
Ίσως μπορούμε να υποθέσουμε, από κάποια γενικά χαρακτηριστικά, ποιές ράτσες θα ήταν πιο κατάλληλες, αλλά ο χαρακτήρας του σκύλου δεν εξαρτάται μόνο από την ράτσα.
Άλλοι παράμετροι, όπως τα ερεθίσματα από το περιβάλλον, το φύλο, η ικανότητα του χειριστή-γονέα, η επιλογή και εφαρμογή της μεθόδου εκπαίδευσης, η ιδιοσυγκρασία του συγκεκριμένου σκυλιού, οι καταστάσεις που βιώνει μέσα στην οικογένεια, κ.α., παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.
Για να αποφασίσουμε τι σκυλάκι θα διαλέξουμε πρέπει να πάρουμε κάποια πράγματα υπόψη μας:
1.Ηλικία και μέγεθος. Σκεφτείτε την ηλικία και την ενέργεια των παιδιών σας. Μερικές μεγαλόσωμες ράτσες είναι μεν πολύ τρυφερές με τα μικρά παιδιά, μπορούν δε να γίνουν επικίνδυνες γιατί πολλές φορές αυτά τα σκυλιά δεν γνωρίζουν το μέγεθος και τη δύναμή τους. Από την άλλη τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να βλάψουν ένα μικρόσωμο σκυλάκι. Σκεφτείτε επίσης να πάρετε ένα ενήλικο σκυλάκι, κοινωνικοποιημένο με παιδιά. Τα κουτάβια έχουν πολύ ενέργεια, δεν έχουν αυτοέλεγχο και χρειάζονται επιπλέον προσοχή και κόπο μέχρι να μάθουν τους κανόνες του σπιτιού.Σε γενικές γραμμές, προτείνουμε σε οικογένειες με παιδί κάτω των 5 ετών, να αποφύγει να πάρει κουτάβι.
2.Προσωπικότητα. Όταν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά, το σκυλί δεν αρκεί μόνο να μην είναι επιθετικό. Σημαντικοί παράγοντες είναι και η υπομονή του σκύλου ή το πόσο εύκολα ενθουσιάζεται. Μερικά σκυλιά ενθουσιάζονται πολύ εύκολα και σε μεγάλο βαθμό και τείνουν να χοροπηδάνε πάνω στα παιδιά. Αυτό που χρειάζεται μια οικογένεια είναι ένα έξυπνο, υπομονετικό σκυλί με καλό ταπεραμέντο και μέτρια ενέργεια.
3.Η ζωή με το σκυλί. Ο κάθε σκύλος έχει διαφορετικές ανάγκες σε άσκηση, περιποίηση και εκπαίδευση. Πριν αποφασίσετε ποιο σκυλί θα πάρετε μελετήστε πρώτα τα χαρακτηριστικά της κάθε ράτσας, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας και ότι μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες του. Καλή ιδέα είναι να πάρετε την συμβουλή ενός εκπαιδευτή ή ενός κτηνιάτρου πριν καταλήξετε.
4.Η εκπαίδευση είναι απολύτως απαραίτητη. Αυξήστε τις ικανότητες χειρισμού σας και τις γνώσεις σας. Μην αφήνετε τα πράγματα να εξελιχθούν στην τύχη και θα αποφύγετε διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις. Αν το παιδί θέλει να συμμετέχει στην εκπαίδευση, μπορεί πάντα κάτω από την επίβλεψη του γονέα. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να συμπεριφέρονται στο σκυλί.
Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει ράτσες που πιθανόν τα χαρακτηριστικά τους να είναι πιο κοντά στα δεδομένα που θέλουμε, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σωστή γνώση για τον χειρισμό τους. Δεν υπονοείται σε καμία περίπτωση πως οι ράτσες που δεν συμπεριλαμβάνονται είναι ακατάλληλες.
Όπως βλέπετε υπάρχει μεγάλη ποικιλία για να διαλέξετε σε μέγεθος και ιδιοσυγκρασία. Βρείτε το κατάλληλο σκυλάκι για σας και χαρίστε στο παιδί σας όμορφες και δημιουργικές στιγμές. Θυμηθείτε ότι υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου σημαίνει και υπεύθυνος κηδεμόνας.
Νίκου Αλεξάνδρα
Επαγγελματίας Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων